”You can not WALK all the way to Chowpatty Ma’m, you must take a taxi!”

Berättelse från resan Västra Indien.

Jag ska vara med pa Las & Res rundresa i Vastra Indien. Till vardags jobbar jag med ekonomi pa Las & Res, men just nu har jag semester och dessutom i uppdrag att blogga da och da fran resan.

Efter tre dagar I mangmiljonerstaden Mumbai ar det dags att summera storstadsintrycken; imorgon bitti ar det dags att dra vidare till Gujarat dar  de riktiga aventyren tar sin borjan . . .

I Lonely Planet beskrivs Mumbai som “overvaldigande”. Jag vet inte riktigt om jag haller med – jag upplever den som en valdigt stor stad med manga, manga manniskor och en forskracklig trafik. Som vilken storstad som helst med andra ord. Inte desto mindre ar det haftigt att vara har!

De forsta tva dagarna agnade jag mig at strovtag I marathonklass. Det jag genast slogs av var manniskors nyfikenhet och vanliga hjalpsamhet. “Where are you going ma’m?” “Do you need any help ma’m?” “No, you can not WALK all the way to Chowpatty Ma’m, you must take a taxi!”

Nu har jag tagit mig fram till fots ivarjefall, trots omgivningens forundran. Pa det sattet har jag pa nagra fa dagar lyckats insupa stadens atmosfar och fa en glimt hur komplext Mumbai ar – ofattbar lyx sida vid sida med slum och direkt misar. Jag har strovat genom en mangd basarer och ar numera en himmelsbla sari rikare, trots att jag inte har en aning om hur jag ska knyta den. Igar blev det lunch pa klassiska Leopold’s. Alla som har last “Shantaram” av Gregory David Roberts  forstar nog varfor jag kallar detta café klassiskt. Da just denna bok ar en av de stora anledningarna till mitt besok I Mumbai, rekommenderar jag den varmt.

Idag kande jag for att ta det lite lugnare och begav mig darfor till “De hangande tradgardarna”; en stor prunkande park i de sodra delarna av central Mumbai. For den som har fatt nog av trafikstockningar utgor denna park en uppfriskande oas och det var underbart att flanera nagra timmar i relativt lugn. Parken ligger pa en hojd med fantastisk utsikt over Chowpatty beach och stora delar av centrala Mumbai. Det blev inte samre av lunch i skuggan bestaende av solmogen mango!

En sak som ar konstigt ar att det ar svart att hitta internetcafeer i Mumbai; det hade jag inte alls raknat med. Vi far se hur det blir framover . . . jag aterkommer sa fort jag kan med en ny rapport.

Tillsvidare, over-and-out; allt gott fran 30-gradiga Mumbai!

Mer om resan Västra Indien.