Kurdistan

Tigran

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I İstanbul och vastra Turkiet ar kunskapen om landets östra delar förvanansvart liten. Fortfarande dominerar bilden fran 1980-talet nar striderna mellan den kurdiska gerillan PKK och militaren rasade. Idag pagar det strider bara i gransomradet mellan Turkiet och Irak. Resenarer har nu darfor börjat upptacka de östra delarna av Turkiet. Pa flyget hamnade jag brevid en skaggprydd ung turk vid namn Abdulkarim. Han skulle besöka sin bror som gör militartjanst nere i sydöst och flygresan forsvann snabbt i diskussioner om religion, historia och situationen för landets kurder. Nar han satte sig brevid mig hade jag direkt gissat pa att han var troende muslim. Jag hade ratt men skagget visade sig ha en helt annan förklaring - "min flickvan tycker att jag ar snyggare sa".

En kurdisk van till Abdulkarim mötte honom pa flygplatsen och jag fick skjuts in till Diyarbakırs centrum. Pa vagen tog de med mig till en glassbar och bjöd pa vaniljglass badad i chokladsas och toppad med pistagenötter. Sen fortsatte den improviserade guideturen till stadens murar. Diyarbaırs centrum omges av en sex kilometer lang basaltmur, den langsta antika muren i varlden efter den kinesiska. Fran muren kunde jag skymta en antik bro över floden Tigris samtidigt som en blodröd mane langsamt steg över Kurdistans slattland.

Aven lokalbefolkningen gillar vyn fran muren

Diyarbakır ar den inoficiella huvudstaden för Turkiets 15 miljoner kurder. Staden har vaxt dramatiskt under de senaste 20 aren. Manga av stadens ınvanare flydde undan konflikterna pa landsbygden under 80- och 90-talen da den turkiska armen forstorde omkring 4000 kurdiska byar. Man marker snart att staden ar ett centrum for kurdisk identitet - överallt kurdisk musik och i basaren saljer man sjalar i kurdernas farger rött, grönt och gult. Undervisning i det kurdiska spraket ar förbjudet och aven andra politiska och kulturella rattigheter kranks fortfarande. Men det fınns gott om grasrotsinitiativ för att bevara den kurdiska identiteten och man kan tydligt se att kvinnorna har en framskjuten roll i det arbetet.

Grillat ar godast i Kurdistan

Diyabakır ar en stad som ar latt att alska - vanligheten, avspandheten, ruffıgheten, musiken, grillspetten. Men efter tva dagar av research och möten var det dags att resa vidare.