Gompor, gur-gur och Dalai Lama

Flög tillbaka till Delhi i morse. Skönt att slippa tillbringa tre dagar på en skakig buss. Men det är varmt som i en ångande bastu och jag saknar redan Ladakh…

Det är säkert 99 % luftfuktighet. Det ska enligt almanackan vara monsunperiod nu, men det har nästan inte kommit något regn alls i år i Delhi, vilket i sin tur kan bero på klimatförändringarna.

Dagarna har bara runnit iväg och det finns tusen saker jag skulle kunna berätta men som tyvärr inte ryms här, svårt också när man ideligen blir avbruten av elavbrott. De senaste dagarna i Leh har jag tillbringat med att irra omkring i stans gränder och studera folklivet, besöka buddhistiska kloster utanför Leh samt umgås med Alis familj. Jag har nästan börjat vänja mig vid att dricka gur-gur (ladakhiskt te som innehåller salt och yaksmör). Det heter gur-gur på grund av ljudet som uppkommer när man blandar te, salt och yaksmör.

I söndags kom His Holyness Dalai Lama till Leh. Gatorna var kantade av folk som ville hälsa honom välkommen, alla uppklädda i sina allra finaste tibetanska/ladakhiska kläder, med blommor och rökelse i händerna. Man fick en liten skymt av honom genom bilfönstret. Ni undrar förstås om jag fick tillfälle att möta honom. Dagen efter att han anlänt gick vi till tibetanska exilregeringens kontor för att be om tillstånd, men tyvärr, tyvärr. Det var strikta förhållningsorder: inga besök alls var tillåtna förrän han kommer tillbaka till Leh från Zanskar runt den 20:e augusti. His Holyness är numera en gammal man och behövde vila efter den långa resan och anpassa sig till höjden i Leh. De närmaste dagarna skulle han tillbringa genom att meditera. Det kanske inte var meningen att jag skulle träffa honom nu… Nästa gång!

Ladakh är definitivt en av mina favoritplatser i Indien, och jag vill absolut åka tillbaka. Elva dagar där var alldeles för kort. Men man måste spara något till nästa besök, så Nubra Valley och Tso Moriri Lake får bli nästa gång…

Och förresten. Delhi har förändrats sen mitt förra besök. Tunnelbanan är nästan klar, lufkonditionerad och supermodern. Man slipper numera fastna i timslånga bilköer. Idag har jag besökt Old Delhi; den kaotiska marknaden med en myriad av dofter och där man kan köpa allt mellan himmel och jord; den stora mosken Jama Masjid och det största sikh-templet i Delhi. Fridfulla oaser mitt i kaoset. Jag börjar äntligen gilla Delhi!

I natt flyger jag tillbaka till Stockholm, via Istanbul. Slut på äventyr för denna gång!

 

Den gigantiska Buddhastatyn vid Likir
Den gigantiska Buddhastatyn vid Likir
Ali
Ali

 

Munknoviser vid Likir
Munknoviser vid Likir