Non-stop Stockholm – Nya Guinea

Berättelse från resan Nya Guinea.

Flyga långt har aldrig varit min grej. Och Nya Guinea ligger ”på andra sidan jordklotet”, som vi sa som barn.

Den här resan blev dessutom värre än väntat. Malaysia Airlines fina direktflyg kunde inte tanka på Arlanda p g a av reparationer. Väntan. Till slut flög vi till Amsterdam för att få bensin för den långa resan till Kuala Lumpur. Där uppstod ett annat fel så att det inte gicka att tanka. Väntan. Till slut fick de i bensinen och vi kom upp igen.

Nu ligger Amsterdam längre från Kuala Lumpur än vad Stockholm gör (12,5 timmar) och frågan var om vi med 9 timmars försening skulle hinna med anslutningen till Denpasar på Bali. Det gjorde vi med minsta möjliga marginal.

Pa Bali skulle vi haft en dag för vila. Nu blev det 4 tim innan jag skulle vidare. Kl 02.50 gick flyget till Timika på södra Nya Guinea. På den lilla flygplatsen mötte vår nye reseledare Marius oss med ett ”Welcome to my country”. Då hade det gått 43 tim utan nästan någon sömn!

Hela den här dagen har jag tillbringat i horisontalläge pa Hotell Serayu. Utanför dånar flockar med motorcyklar, många utan ljuddämpare. Men nu sov jag ändå. Jag har ätit middag, inte på det tjusiga men trista hotellet, utan på en warung. Så heter de enkla matställen som sätts upp vid mörkrets inbrott. De tjusigare har tyg runt något eller några få bord. På tyget beskrivs vad som serveras med text och bilder. T o m en dum turist fattar vad bilder på en tupp, fisk, get eller and innebär. Köket står på en liten vagn utanför och allt lyses upp av stormlyktor. Själv åt jag gado, kropok och ett stort dricksglas kopi java. Härligt att vara tillbaka i Indonesien. Eller är det har egentligen Indonesien? Det har jag tre veckor på mig att upptäcka.

Nyss kom mina reskamrater. Åtta stycken från 25 till 60. Spänstiga och fräscha. Strax skall vi ha ett första möte och i morgon ger vi oss ut på den första stora utflykten till Kamoro-folket i låglandet. Under tre dagar reser vi med båt på stora och små floder. Övernattar gör vi i byarna. Spännande, spännande och du skall få en rapport.
Selamat tingal från Christian

Mer om resan Nya Guinea.