Dag för dag i Marocko

Berättelse från resan Marocko.

För den som är intresserad presenterar jag nu septemberresan till Marocko i korta drag. Sjutton personer är redan bokade, så fler får inte plats denna gång. Resan kostar 16 800 exklusive flyg. 2010 kommer vi att ha tre avgångar i juni, september och december och Marocko kommer att finnas på vår hemsida senast 1 december.

Dag för dag

Några av oss, de som så vill, samlas med mig i Malaga den 17/9 och sover över på ett hotell (som Läs & Res ordnar, betalas separat). Några flyger till Malaga 18/9, de som hittat förbindelse för att komma på förmiddagen. Sedan reser vi tillsammans med buss till Algeciras och tar båten över till Tanger. Övriga flyger direkt till Tanger

Avresa dagen innan

Dag 1 (18/9)

Samling på vårt hotell i centrala Tanger.

Dag 2 (19/9)

En hel dag på oss att fritt strosa omkring i Tanger. Hotellet ligger vid hamnen så nygrillad fisk kan rekommenderas eller en tur upp till Cap Spartel, med utsikt över hela staden.

Dag 3 (20/9)

Förmiddagen ägnas åt Tanger. På eftermiddagen tar vi bussen till Larache. På busstationen möts vi av de familjer vi skall bo hos (två och två) och äter middag hemma hos dem. Alla familjer har någon hemma som talar engelska.

Dag 4-5 (21-22/9)

Två dagar följer vi våra familjer i deras vardagsbestyr. Sen eftermiddag dag 5 tar vi bussen till Fez och checkar in på kvällen på vårt eget Riad, i den gamla Medina. En liten sväng i kvarteren och att odla lite lokalsinne hinns också med.

Dag 6-7 (23-24/9)

Två hela dagar har vi i denna spännande gamla handelsstad, den ena med lokal guide den andra att strosa fritt. Gammaldags färgerier för läder, kopparslagerier, alla småbutiker i Medinan och Kairaouine, Afrikas största moské och universitet hinner vi se. Dag 7 tar vi på kvällen bussen till Azrou en stad i Ifranes nationalpark.

Dag 8-9-10 (25-27/9)

I tre dagar vandrar vi i ett naturskönt område, med stora cederskogar. Inte alls som man föreställer sig Marocko, snarare som ett alplandskap. Vi vandrar till Lac Aftenouir, en sjö med ett rikt fågelliv, till Aïn Leuh, ett litet samhälle, vidare till Lac Ouiwane och till källorna för Oum Arabia. På kvällen Dag 10 tillbaka till Azrou

Dag 11 (28/9)

Hela denna dag, med undantag för matstopp, färdas vi med buss ut till Merzouga, en utpost i öknen. Vägen dit över bergen är fantastisk. Först ett grönt bergslandskap med fläckar av snö som sedan övergår i ökenlandskap med hissnande bergformationer och gröna oaser.

Dag 12-13 (29-30/9)

Vi utgår från den Kasbah (ett slags ökenfort) vi övernattat i och rider med dromedarer till ett beduinläger i öknen. Där sover vi under bar himmel i tystnaden. Dagen därpå rider vi tillbaka och pustar ut i vår Kasbah.

Dag 14-16 (1-3/10)

Dag 14 reser vi västerut ända till Ouarzazate. Med taxi åker vi sedan till byn Tajda, där vi bor, två och två, hos familjer på landet. Vi deltar i deras vardagsbestyr och hjälper till med vad vi kan. I varje familj finns en engelsktalande tolk. Sista kvällen åker vi med taxi till Tisselday, ett trivsamt hotell i bergen, med egen hamam (bastu).

Dag 17-18 (4-5/10)

Vad vi gör dag 17 beror på ork och tid. Omgivningarna är vackra och inbjuder till promenader. På kvällen åker vi vidare upp till Setti-Fatma, i bergen nedanför Marrakesh. Där vandrar vi nästa dag upp till vattenfallen och bergen omkring och sover ytterligare en natt i denna underbara bergsby.

Dag 19-20 (6-7/10)

Vi tar oss med taxi och buss ut till fiskebyn Essaouira vid kusten. Där kan man bada och äta nygrillad fisk på piren. På ett av våra hotell håller Rachida matlagningskurs med den som vill. (Det går att hoppa av här och stannar några dagar till)

Dag 21 (8/10)

Vi åker in till Marrakesh och har hela dagen på oss i denna larmande gryta, med basarer och Djemma el-Fna, det stora torget, med ambulerande matserveringar som dyker upp varje kväll. (Det går att hoppa av här och stannar några dagar till)

Dag 22 (9/10)

Resan avslutas. Hemkomst nästa dag.

Mer om våra resor i Marocko.