Tillbaka i Harnakesh

Berättelse från resan Marocko.

Sa kallas lite spydigt Marrakesh. Harnaquer pa franska betyder lura av nagon pengar och forsaljarna har ar mycket, mycket overtalande. Men jag gjorde processen kort med en forsaljare som salde mig skjortor av samre kvalitet an jag fragat efter.

Jag gick helt enkelt tillbaka dagen darpa och satte mig pa en pall i butiken och gick inte darifran forran han hade hamtat tre andra skjortor i en annan butik, som var som jag ville ha. Phal hada betyder likadan och det hade jag sagt och visat pa skjortan jag bar.

Nu ville han inte bara byta skjortorna rakt av utan ville ha 50 dirham extra for varje. Varfor da undrade jag, de forsta var ju Phal hada varfor skulle han ha mer nu… Till slut var han tvungen att erkanna att de forsta inte var Phal hada, utan samre kvalitet.

50 dirham extra fick han till slut, men inte mer. Pa vagen ut sade han. Vous etes un vrai berbere (Du ar en riktig berberkvinna) och med det epitetet kanner jag mig ganska nojd eftersom de ar kanda for att vara arliga och omutliga.

Turen till Essaouira var givande. Nu har vi tva trevliga hotell pa samma gata, strax innan ringmuren och med havsutsikt fran terassen pa taket; tack vare Mohammed en kille som visade mig dit. Trevligast i stan sade han, men jag dumpade min rygga dar och kande mig givetvis tvungen att titta runt pa de hotell jag hade pa min lista. Man tar ju inte forsta basta eller hur?

Varje hotell med sjalvaktning har terass pa taket, sa det blev manga trappor, manga koppar the, manga forklaringar om Las och Res innan jag kom pa att Mohammed hade ratt. Sa nu har jag en kompis i Essaouira som jag litar pa och som, upptackte jag, holl att litet oga pa mig.

Inte vart mer an 50 dirham horde jag nagon saga bakom min rygg dagen darpa nar jag var pa vag att betala 150 dirham for ett smycke jag gillade. Jag horde ocksa att folk fragade honom om vad jag var for en. Guide svarade han och sen fick jag till stor del vara ifred. Guider handlar inte, de har oftast fatt nog.

Detta ar for mig Marocko, att alltid fa hjalp, men ocksa att snabbt forsoka kanna efter vem man kan lita pa. Det basta ar oftast att inte vanta pa att bli uppsokt utan att sjalv hugga nagon vars utstralning kanns OK. Alla fragar varifran man kommer, men inte sa manga vet nagot om Sverige. En poliskonstapel, tittade lite klurigt pa mig och sade; Ibrahimovic? Zlatan, svarade jag, sen var vi overens om vad varlden bestar av – fotbollsspelare…

Som sagt nu ar jag tillbaka i Harnakesh och det ar bara drygt 3 dagar kvar innan jag maste resa hem. Har hotat min chef med att inte komma tillbaka, nar han sade att det regnar hemma, men han trodde mig inte riktigt. Las och Res nye guide; Boujemaa Boudaoud kommer hit ner i morgon, innan han vandrar upp i nya berg, sa att vi kan fila lite pa detaljerna. Kanske kan jag be honom gomma mig nagonstans uppe i bergen…

OBS! Om ni dubbelklickar på bilderna, två gånger, får ni upp dem i fullformat!

Mer om våra resor i Marocko.

Comments are closed.