Fick lara mig nagot nytt idag

Berättelse från resan Marocko.

Hittills har det varit hogst valkommet pa alla hotell nar jag kommit med min paxlista och velat boka en hel grupp. Men i dag for forsta gangen fick jag hora pa ett Riad har i Marrakesh att; Vi tar inte emot grupper.

Lite senare under dagen fick jag forklaringen av en annan hotelldirektor. Populara hotell, sarskilt mindre som ofta har fullt, tvingas tomma rummen en hel dag i forvag for stora grupper, som bara stannar en dag, och sen star rummen ofta tomma ett helt dygn efterat. Enskilda personer stannar dessutom oftast fler dagar.

Sa nu for allas basta har jag bokat rum pa att hotell i centrala Marrakesh ett stenkast fran Djemaa el Fna, Marrakesh centrala torg, som har 40  tillgangliga rum, i olika prisklasser och inga problem med att logera Las och Res-grupper. Det ar desutom latt att hitta dit, vilket inte ar en nackdel.

Sjalv bor jag pa ett gammalt, latt psykedeliskt hippiehotell, a 90 SEK per natt, mest av nostalgiska skal, men ocksa for att ha rad att lamna bagaget kvar nar jag i morgon sticker upp till Setti-Fatma och letar ratt pa Mr Lahsen, som lar ska ha ett vandrarham alldeles vid floden, dit vi kommer efter att ha vandrat en dag over bergen fran Agouim.

Vagen fran Ouarzazate som tog mig hit idag ar inget for hojdradda. Bergvagg pa ena sidan och ratt ner pa den andra, och bussen formligen limmar sig intill bergvagggen nar den ska runt hornen; men otroligt imponerande. Och i september skall vi trava hela vagen upp. WOW (Nagra mulasnor for de trotta blir det ocksa, sa det ar ingen fara, alla kommer upp).

Sedan aker jag till Essaouira, bokar hotell och fixar matlagningskurs till en av mina pax i september, som inte ar sa intresserad av stranden. Ock sa inleder jag nagra dagars semester med nygrillad fisk pa piren.

PS. Jag bestamde mig for bergsguiden till slut, ringde och berattade och har numera en coach i mina beslut. DS

Mer om våra resor i Marocko.