Att snubbla over en reseledare

Berättelse från resan Marocko.

Det ar inte fullt sa enkelt med Cyberkafeer som man tror. Darfor har det varit tyst fran min sida nagra dagar och nu ar jag redan i Boumalne de Dades dar jag stannar i natt innan jag fortsatter till Ouarzazate. Hotell och kameler ar redan bokade i Merzouga. Sjalv vandrade jag ivag flera timmar i oknen med en schal pa huvudet och en vattenflaska i handen. Den heta blasten ar helt underbar och utan tvekan valgorande. Gar man inte ner i varv i oknen, da ar man ett hopplost fall.

Vagen dit over bergen ar lika fantastisk. Forst ett gront begslandskap med flackar av sno som sedan overgar i okenlandskap med hissnande bergformationer och grona oaser. Den farden kommer att ta andan ur vara resenarer.

Eftersom jag till varje pris ville resa pa dagtid sa fick det bli skrammelbuss och fran Er-Rachidia var vi overlastade. Men sant ar kul och humornivan ligger da pa topp. Damerna drar skamt sa att t o m en svenska rodnar.

Men nu tillbaka till fragan om reseledare. Vagen till Azrou gar genom vackra cederskogar. Tre hotellalternativ hade jag uppskrivna pa en lapp och hade tankt ga runt och kolla dem alla. Men givetvis kom jag fram senare an vad som sagts, narmare 10 pa kvallen, sa det slutade med att de tva stackars killarna som invantade sista bussen fick avgora saken.

– Hotel de Cedres ar bast sade de och foljde mig dit, efter att ha stangt busstationen. Mr Said, som forestar hotellet letades upp pa kafeet bredvid. Medan jag fyllde i hotellformularet tog han nogsamt reda pa vad jag kommit hit for.

– Vad ska du till Ifrane och soka bergsguider for, den basta av dem ar ju stationerad har i Azrou. Jag ringer honom sa kommer han hit i morgon. God natt!

Nasta morgon satt bergsguiden i foajen och dagen tillbringade vi i en kompis bil som tog oss runt till samtliga intressanta platser som gick att besoka. Utan att ha namnt nagot om att jag sokte reseledare for hela resan blev jag sakta men sakert overtygad om att jag funnit personen jag sokte.

Mannen ar av berberslakt och uppvuxen i Sahara. Han jobbar som bergsguide for att han alskar att vara ute och vandra och besoka folk i byar pa landet och i bergen. Han talar forutom engelska och franska, samtliga tre berberdialekter och kanner till och har guidat langs hela den rutt jag lagt upp och resten av landet for den delen.

Sa nar vi kom tillbaka till hotellet pa kvallen hade jag nog fatt svar pa samtliga intervjufragor som vi brukar stalla till potentiella reseledare utan intervju. Formalia klarades av pa kvallen nar jag berattade att vi sokta reseledare for hela turen och han sade sig vara intresserad.

Nu tanker jag anda traffa nagra av de andra som sokt, men har svart att tro att jag skulle finna nagon battre. Dessutom vet de ju om att jag erbjuder jobb, vad Las och Res ar for sorts resebyra och kommer att anpassa svaren darefter. Min instinkt sager mig att jag redan har traffat var reseledare i Marocko och den brukar sallan traffa fel

Mer om våra resor i Marocko.

Comments are closed.