Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Ecuador är ett mångfacetterat land där skillnaden mellan olika regioner är stor. Känn historiens vingslag i Quito, njut av heta källor i Anderna, upplev vardagen tillsammans med familjer i Amazonas och upptäck Galápagosöarna. Här ruvar fåglarna på ägg mitt på stigen, havsleguanerna sträcker slött ut sig på stenarna och sjölejonen leker bredvid dig i vattnet.


Resedetaljer

DagProgram
1 Guayaquil
2 Flyg till Galápagos
3-6 Närkontakt med djur
7-9 Heta källor och vattenfall i Baños
10-12 Djungelaktiviteter och boendet Runa Huasi
13 Buss till Quito
14-15 Marknaden i Otavalo
16-18 Quito - ett världsarv
Vad ingår i resan?

Dessutom ingår det på Anderna, Amazonas och Galápagos-resan:

  • Entréavgiften till Galápagos Nationalpark.
  • Mat och dryck (ej alkohol) på båten i Galápagos.
  • Alla måltider samt aktiviteter under vistelsen i Runa Huasi (Amazonas).

Anmälningsavgiften till denna resa är 8000 kr. Skälet till den höga anmälningsavgiften är att vi har stora förutbetalda kostnader för inrikesflyg och båt i Galápagos.

Vad ingår inte i resan?

Särskilt för resan Anderna, Amazonas & Galápagos


Det finns många olika aktiviteter som inte ingår i resans pris. Nedan är exempel på aktiviteter som ej ingår men som du kan fylla din egen resplan med:

* Observera att snorkelutsrustning inte ingår i resans pris men finns att hyra på båten under dagarna i Galápagos.
* I Baños kan du besöka de varma källorna och njuta av ett lerbad, vandra, rida eller cykla.
* I Quito kan du besöka "världens mittpunkt" -ekvatorlinjen, den botaniska trädgården eller åka linbana och se staden från ovan.

Resplan dag för dag
Amazonas, Anderna och Galapagos -14

Dag 1 Guayaquil

Samling på hotellet i hamnstaden Guayaquil där de flesta flyg till Quito mellanlandar.

Dag 2 Flyg till Galápagos

Ca 1 000 km ut till havs ligger Ecuadors största turistattraktion Galápagos, som består av 19 öar och som finns på världsarvslistan sedan 2001. Du landar på ön Baltra och tar dig sedan till båten som kommer att vara ditt hotell under din Galápagosvistelse. Båten kommer att göra strandhugg på olika öar. Rutterna skiftar, vilket innebär att resorna i juli och december bl a besöker Isla Isabela, Isla Rabida, Caleta Tortuga Negra och Isla Santa Cruz. Under resan i november besöks Isla Mosquera, Isla Santa Cruz, Isla Santiago, Isolote Fernandina och Isla Isabela.

Dag 3-6 Närkontakt med djur

Vulkanöarna formades för åtta miljoner år sedan. Flora och fauna är till stor del endemiskt tack vare öarnas isolerade läge. Studiet av de olika arterna av finkar var grunden när Charles Darwin utvecklade sin evolutionsteori. Ingen annanstans i världen kan man komma så nära djur utan att de flyger eller springer iväg. Du kan stå en halv meter ifrån ett sjölejon utan att det bryr sig eller varför inte simma med dem? Öarna är framförallt kända för jättesköldpaddorna. De finns bl a på öarna Santa Cruz, Isabela och Santiago. Landleguaner finns bl a på Santa Cruz och Isabela. Galápagospingviner ser man på Isabela, Fernandina och Santiago. Havsleguaner och sjölejon finns på alla öar. Den blåfotade sulan häckar i princip överallt. Mer detaljerad information om de olika öar som besöks samt Galápagos flora och fauna finns i resplanen på engelska. Dag 6 går flyget till Quito, dit du anländer på eftermiddagen.

Dag 7-9 Heta källor och vattenfall i Baños

Buss ner till Baños. Baños är en trevlig liten turiststad vid foten av vulkanen Tungurahua, på gränsen mellan Anderna och Amazonas. Här finns det tid för sköna bad i varma källor, vandringar, rid- samt cykelturer. Passa även på att smaka den lokala sötsaken melcocha som görs av sockerrör och är populär över hela Ecuador.

Dag 10-12 Djungelaktiviteter och boendet Runa Huasi

Nu lämnar du Anderna och beger dig med buss till Tena i Amazonas. Med en motordriven kanot längs Napo River och sedan Arajuno River når du de enkla stugorna, vid flodkanten, som kommer att vara ditt hem de kommande nätterna. Det lilla stugområdet och samhällsprojektet Runa Huasi drivs av 16 lokala Quichua-familjer och en av dagarna besöker du en av familjerna och lär dig om deras medicinalväxter, jakt-, fiske- och odlingstraditioner. Passa på att smaka den traditionella drycken chicha. Du upptäcker djungeln genom vandringar med lokala guider och besöker en stor flod med klart vatten, där du kan bada och fiska.

Dag 13 Buss till Quito

Dag 13 lämnar du Runa Huasi med kanot och sedan buss. Resan går genom ett vackert landskap upp till Quito, som ligger på 2850 meters höjd, vilket gör den till världens näst högst belägna huvudstad.

Dag 14-15 Marknaden i Otavalo

Från huvudstaden Quito åker du buss norrut mellan Andernas mäktiga bergsryggar till staden Otavalo. Detta är Sydamerikas största marknad. Här kan du besöka kreatursmarknaden, möta ursprungsbefolkningen och handla fantastiskt vackert hantverk.

Dag 16-18 Quito - ett världsarv

Reseledare
Samuel Cordova
Samuel Córdova
Född 1975 i Ambato och bor sedan år 2000 i Quito. Samuel har en utbildning som kommunikatör och har arbetat som nyhetsreporter på tv och med internationellt studentutbyte med Kanada. Samuel har arbetat som reseledare för Läs & Res sedan 2003. Han njuter av att resa, dela med sig av Ecuadors kultur och visa upp de fyra regioner som gör Ecuador till ett världens mest spännande länder; Anderna, Amazonas, Galápagos och Stilla Havskusten. Samuel är stolt över att visa upp sitt lands rikedomar, i form av dess varierande natur, olika etniska grupper och gastronomi.

"Jag har turen att arbeta samtidigt som jag känner mig som en del av gruppen under mina resor med Läs & Res resenärerna. Jag njuter av att vandra i bergen, beskåda solnedgången vid Stilla Havet, variationen av djur och mäktiga floder i Amazonas och självklart möjligheten att simma med sjölejonen i Galápagos!"
Övrig information om resan

Boende

Under resan Anderna, Amazonas och Galápagos kan enkelrum erbjudas 10 av resans 17 nätter. På turen i Galápagos bor du i båten Darwin där hytterna är för två personer. Under boendet i Amazonas finns rum för 2, 3 och 4 personer. Antalet personer i varje rum beror på gruppens storlek.

Utrustning

Speciellt för resan Anderna, Amazonas & GalápagosI Ecuador finns det inte centralvärme i husen, därför kan det under höglandsvistelsen bli rätt så kallt i hotellrummen. Ta med varma kläder att sova i så är du garderad.

Myggnät finns ej på boendet i Amazonas, vill du undvika småkryp kan du ta med ett eget nät och fästa det över sängen.