Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

OBS! På grund av Rysslands invasion av Ukraina har vi för närvarande inga planerade avgångar för denna resa. Vi hoppas kunna genomföra resan i framtiden när situationen har förändrats.

Den här unika tågresan tar dig till den ryska polcirkeln där du får besöka nentserna, ett renskötande nomadfolk som är besläktade med samerna. Att bo i en chum (kåta) och ta del av nentsernas vardag, historia och kultur är en upplevelse du sent kommer att glömma. Resan börjar i Sankt Peterburg och avslutas i ett vintrigt Moskva. Däremellan får du uppleva ett arktiskt vinterlandskap där temperaturerna kan falla till under -30 grader. Du får besöka ett sovjetiskt Gulagläger, fascineras av Fader Frost (ryska jultomten), beundra gamla kyrkor och kloster och ta del av berättelser från den gamla sovjettiden. De långa tågresorna som tar dig genom tät taigaskog till den ändlösa tundran är en upplevelse i sig.

Resedetaljer

DagProgram
1 Sankt Petersburg
2 Utforska Rysslands kulturhuvudstad
3 Historiska Vologda
4 Klosterbesök och nattåg
5 Gamla och nya traditioner i Velikij Ustjug
6 Besök Farbror Frost
7-8 Ryska Arktis
9 Bo hos en nomadfamilj
10 Fokus på renen
11 Världens bäst bevarade mammut
12 Mot Vorkuta – Europas östligaste stad
13 Gulag och kolgruvor
14 Prova på livet i gruvan
15-16 Tåg till Moskva
Vad ingår i resan?

  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (du sover två nätter i en chum)
  • Mat under boende i chum
  • 15 frukostar, 6 luncher och 6 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen
  • Rundturer i St Petersburg, Vologda, Velikij Ustjug, Salechard och Vorkuta.
  • Matlagning med din familj hos nentserna
  • Aktiviteter med nentserna
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Visum till Ryssland
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
  • Internationellt flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Vinter i ryska Arktis

Dag 1 Sankt Petersburg

Du möter din reseledare och gruppen i Sankt Petersburg, Rysslands kulturhuvudstad.

Staden, som byggdes på ett träsk för drygt 300 år sedan av den extravagante tsaren Peter den store, bär på många historiska minnen – allt från flotta baler som pågick i flera dygn till ödesdigra flodöversvämningar, revolutioner och den kända belägringen av Leningrad.

Saint Petersburg i vinterskrud

Dag 2 Utforska Rysslands kulturhuvudstad

På förmiddagen väntar en spännande rundtur där du besöker flera av stadens huvudattraktioner. Utforska Kazankatedralen, Isakskatedralen och Vinterpalatset. Du passerar stadens huvudgata, Nevskij prospekt, och besöker Peter-Paul-fästningen, som bland annat byggdes av svenska krigsfångar.

På eftermiddagen besöker du Etnografiska museet och får en guidad rundtur vid utställningarna som tillägnas Rysslands nordligaste minoriteter, däribland nentserna. Det ger dig en bra grund inför resten av resan.

På kvällen går resan vidare med nattåg till Vologda. Tåget, som heter "White nights", anländer Vologda på morgonen dagen därpå.

Du sover bekvämt i 2:a klass kupéer på samtliga nattåg. Där sover man fyra personer i samma kupé. Sängkläder tillhandahålls.

Vackra väggmålningar i Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg
En av Sankt Petersburgs vackra tågstationer

Dag 3 Historiska Vologda

På morgonen ankommer du med tåg till Vologda. Efter en skön frukoststund på hotellet är det dags att upptäcka denna charmiga stad.

Vologda grundades 1147 under Hansaperioden då handeln i Nord- och Östersjön blomstrade. Stadens läge längs de viktiga vattenvägarna som förbinder Moskva, Novgorod och Vita havet bidrog till att Ivan den förskräcklige utsåg staden till Rysslands norra utpost och handelscentrum på 1500-talet. Staden var till och med nära att bli landets huvudstad. Även Peter den store fattade tycke för Vologda vilket bidrog till att staden blev en av landets viktigaste militära utposter under 1700-talet. Numera är staden mest känd för sitt spetstyg, sitt smör och sina vackra historiska byggnader.

Under stadsvandringen besöker du bland annat Vologodskiy Kreml, en historisk fästning grundad år 1567 av Ivan den förskräcklige. På eftermiddagen blir det ett stopp vid spetsfabriken Snezhinka (snöflinga) där du får träffa de lokala hantverkarna. De visar stolt upp sitt hantverk och berättar om sina liv. Slutligen besöker du ett av de gamla trähusen i stadens centrum där du bjuds på te och får höra hur man kollektivt lyckas renovera de gamla trähusen trots att pengar saknats.

Mäktiga Saint Sophia katedralen i Vologda
Resa Ryssland Vologda

Dag 4 Klosterbesök och nattåg

Dagen inleds med en guidad rundtur i stadens mäktigaste kloster, Spaso Prilutsky, grundat år 1371. Klostret har en lång och intressant historia. Under sovjettiden gjordes det om till ett fängelse, men efter Sovjetunionens fall återlämnades klostret år 1992 till den ryska ortodoxa kyrkan. Klostret har en hel del mästerlig arkitektur från 1600- och 1700-talets Ryssland.

Under eftermiddagen utforskar du Vologda på egen hand.

Nattåget mot Velikij Ustjug avgår sent på kvällen.

I Vologda besöker du Vologodsky Kreml

Dag 5 Gamla och nya traditioner i Velikij Ustjug

Njut av en skön sovmorgon på tåget. Ankomst tidig förmiddag till staden Kotlas. Efter frukost i Kotlas väntar en transfer (cirka 7 mil) till den historiska staden Velikij Ustjug. Dagen tillägnas en guidad rundtur i staden med en rysk bastuupplevelse, banya, på kvällen.

Du besöker museet för fornrysk konst som huserar i det arkitektoniska underverket Himmelsfärdskyrkan och lär dig allt om lokala hantverkstraditioner, exempelvis näverkorgsflätning, arbete med silverfiligran samt niello – en metod för dekorering av mindre silverföremål som var populär i Norden under vikingatiden.

Precis som Vologda var Velikij Ustjug en stad av enorm betydelse för norra Ryssland före Sankt Petersburgs tillkomst. Stadens tidigaste bosättningar är daterade till 1200-talet och staden var ett viktigt handelscentrum samt hade ett av landets största hantverkscentrum under 1500- och 1600-talet.

Velikij Ustjug

Dag 6 Besök Farbror Frost

Idag får du upptäcka staden på egen hand innan det är dags att kliva på eftermiddagståget mot norra polcirkeln.

Är du redo att frigöra barnet inom dig? Då kan du besöka Farbror Frosts residens. Farbror Frost är den ryska motsvarigheten till jultomten. Han fick sitt permanenta hem i Velikij Ustjug år 1998 på order av Moskvas dåvarande borgmästare. Farbror Frost (Ded Moroz) personifierade ursprungligen vinterkölden i gammal slavisk mytologi. Han for fram över åkrarna med sitt långa skägg och himmelsblåa päls och skapade gnistrande rimfrost. För att få goda skördar satte människorna ut risgrynsgröt för att blidka kölden och Farbror Frost. Numera är han påverkad av den angloamerikanska jultomten, klär sig i rött och delar ut klappar på nyårsafton.

Tåget med det talande namnet "Polar Arrow" avgår på eftermiddagen och tar dig vidare till Labytnangi och ryska Arktis.

Farbror Frosts residens byggt helt i trä
Resa Ryska Arktis Ryskt tåg

Dag 7-8 Ryska Arktis

Efter en lång men vacker tågresa anländer du till staden Labytnangi på eftermiddagen. Transfer till Salechard, huvudort i den autonoma regionen Jamalo-Nentsien, belägen vid floden Ob. Salechard anses vara den enda staden i världen där polcirkeln går rakt genom stadskärnan.

Dag 8 bjuds du på en rundtur i staden där fokus ligger på det historiska. På eftermiddagen besöker du stadens berömda isskulpturer samt träffar representanter från miljöorganisationen Green Arctic.

Det är här i Salechard som din bekantskap med regionens ursprungsfolk, nentserna, börjar. Nentserna har levt ett liv som nomader i regionen i minst 1000 år. Idag uppgår befolkningen till ca 45 000 i antal där majoriteten identifierar sig som tundranentser. De talar nentsiska vilket tillhör den uraliska språkfamiljen. Ända sedan Ryssland började kolonisera Sibirien på 1600-talet så har nentserna försökt försvara sin rätt att nyttja sina marker och leva det liv de valt att leva. Uppror mot överhögheten har förekommit långt in på 1900-talet. Sedan 1990-talet hotas nentsernas liv som nomadiserande renskötare bland annat av storskalig gasutvinning i området.

På kvällen får du träffa nentser boendes i Salechard som berättar om de utmaningar folkgruppen står inför.

Isskulpturer vid Salechard
Nentser under förflyttning
Nentsernas tunga ytterkläder sys för hand och är ett måste i den extrema kylan

Dag 9 Bo hos en nomadfamilj

De kommande två dagarna utgör utan tvekan resans höjdpunkt. Det är få förunnat att få uppleva livet med nentser i deras egna hem.

Efter frukost börjar färden mot ett område där flera nomadfamiljer bor på vinterhalvåret. Området ligger långt ute på tundran, långt bortom stadens brus. När bilvägen tar slut färdas du i en släde som dras av en snöskoter. Väl framme i lägret välkomnas du av gruppens värdar – nomadfamiljen som inkvarterar dig i en av sina chumer. Här får du ta del av de vardagliga sysslor som nomadiska renskötare i norra Ryssland handskas med. Du får lära dig hur man bereder renskinn, vad man lagar till middag och prova på att fånga in renar med lasso. Vid den varma järnspisen får du höra berättelser och myter som lever kvar bland den nentsiska befolkningen.

Du delar din chum med några av värdfamiljens medlemmar. Förhållandena i en chum är bra men enkla. Du sover i en sovsäck med renskinn som madrass. En chum är väldigt lik samernas lávvu (tältkåta), men något större i storlek. Chumen består av renskinn som sytts ihop samt av lindade trästolpar.

Du färdas på en släde efter en snöskoter på väg till nentserna
En nentsisk kvinna framför en chum
Äntligen framme hos nentserna

Dag 10 Fokus på renen

Efter frukost med familjen är det dags att besöka den stora renhjorden. Vanligtvis finns det bara ett par renar vid huvudlägret medan resten av renhjorden befinner sig en bit därifrån tillsammans med en eller två renskötare. Under förmiddagen får du lära dig hur renskötarna arbetar och tar hand om sina renar. Du får också prova på att fånga en ren med en tynzyan (en traditionell lasso flätad med renskinn) samt att köra släde efter en ren.

På eftermiddagen hjälper du till med sysslor vid din chum och umgås med familjen. Glöm inte att ta dig ut även efter det att solen gått ner. Stjärnhimmeln är garanterat fantastisk och förhoppningsvis får du uppleva norrsken någon av kvällarna.

Renskötsel är en viktig del av identiteten hos nentserna
Du får prova på konsten att köra rensläde
Inredning chum

Dag 11 Världens bäst bevarade mammut

Efter frukost säger du adjö till familjen och återvänder till Salechard.

Idag väntar besök på det etnografiska friluftsmuseet i Gornoknyazevsk (12 km från Salechard). Här kan du ta del av traditionella boendemiljöer för nentser samt för flera andra sibiriska minoritetsfolk.

Det blir också ett besök vid det gigantiska Shimanovsky museet. Här finns bland annat en intressant etnografisk del. Men museet är mest känt för att ha den bäst bevarade mammuten i världen, nämligen den 40 000 år gamla mammutungen Lyuba. Hon låg begravd i den sibiriska tundran i alla dessa år och hittades av en en grupp nentser år 2006. De sista mammutarna dog ut i Sibirien för cirka 5000 år sedan.

Mammuten Lyuba

Dag 12 Mot Vorkuta – Europas östligaste stad

Resan går vidare till järnvägsstationen i staden Labytnangi. På vägen besöker du ett friluftsmuseum samt får senare en kortare rundtur i Labytnangi, en liten stad som växte upp från en bosättning som grundades i slutet av 1800-talet av Khantyfolket – ett av många minoritetsfolk i Sibirien.

Vid lunch kliver du på tåget norrut mot Vorkuta, Europas östligaste stad, och anländer vid middagstid.

Ett vackert trähus i Vorkuta

Dag 13 Gulag och kolgruvor

Kolgruvestaden Vorkuta (betyder björnriket på nentsiska) är en riktigt kärv utpost. Förvänta dig inga klassiska turistsevärdheter. Det känns lite som att besöka världens ände. Du och dina resekumpaner är med största sannolikhet de enda utlänningarna här. Trots detta är staden mycket intressant och väl värd att besöka.

Staden är mest känd för att ha haft ett av Sovjetunionens största och grymmaste Gulagläger. Det var här som Stalinistregimen utförde utrensningar och avrättningar av oppositionella. Under en period fanns det fångar från så många olika länder i Vorkuta att staden kallades "världens huvudstad". Fångarna arbetade i gruvorna, byggde hus och annan infrastruktur i staden och byggde till och med världens första järnväg norr om polcirkeln. Numera genomgår staden en svår tid eftersom majoriteten av gruvorna är stängda och arbetslösheten är hög. Överallt finns övergivna hus och det finns hela byar som står tomma. Staden har än idag mycket som är bevarat från sovjettiden. Du ser exempelvis en hel del gamla skyltar som uppmanar befolkningen att "bryta kol för moderlandet" samt "bygga framtiden tillsammans".

Du får följa med på en rundtur i staden med besök vid Gulag Memorial samt en tur runt Vorkuta Mine Circle. En gång i tiden fanns det 13 kolgruvor runt Vorkuta men i dagsläget finns endast fyra kvar. Du får träffa en lokal gruvarbetare som berättar om dagens situation. Förhoppningsvis blir det också ett möte med en överlevande från Gulag.

En av Vorkutas minnesplatser för Gulags offer
Resa Ryska Arktis Vorkuta Lenin.JPG
Resa Ryssland Vorkuta

Dag 14 Prova på livet i gruvan

På förmiddagen besöker du en träningsgruva. Det är en imitation av en riktig gruva som konstruerades vid Högskolan för gruvdrift och ekonomi i Vorkuta. Inuti ser det exakt ut som en riktig gruva, det finns till och med cirka 10 ton kol där, men allt är uppfört inuti en byggnad.

Därefter har du egentid i Vorkuta fram tills dess att det är dags att gå på tåget som tar dig till Moskva. Tåget avgår tidig kväll från Vorkuta och anländer till Moskva på morgonen dag 16. Tågresan är hela 40 timmar, så se till att ladda med snacks och en bra bok.

Resa Ryska Arktis Koldvärgar

Dag 15-16 Tåg till Moskva

Du får gott om tid att smälta alla intryck under tågresan. Diskutera resan med deltagarna i gruppen och gå igenom dina foton. Ta in hur det vackra vinterlandskapet förändras under tågresan. Från tundran i Uralbergen genom taiga och barrskog till det stora slättlandet.

Dag 16 anländer du på morgonen till Moskva. Här avslutas resan. Lägg till extra nätter i Moskva eller börja din resa tillbaka till Sverige.

Resan avslutas i Moskva
Reseledare
Olga Gulyaeva
Olga Gulyaeva

Född 1982 i St Petersburg. Hon är gift och har 2 barn. Hon började arbeta ​​som tolk 2006 och ledde sin första grupp 2007. Är utbildad engelsklärare. Hon tror att resor gör människor lyckligare och klokare. Hon älskar att dansa lindy hop.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan finns det alternativ till flyg. Ta färjan till Helsingfors (Finland) eller Tallinn (Estland), sedan direkttåg till Sankt Petersburg. Hemresan sker från Moskva, antingen med tåg eller flyg. Vi hjälper gärna till med tips och råd kring detta.

Boende

Du bor två nätter i chum hos nentserna. Det är enklare förhållanden för boendet de nätterna. Du använder utedass.

Du färdas bekvämt i 2:a klass kupéer med fyra bäddar (två uppe och två nere) på de långa tågresorna. Det finns toaletter i slutet av varje vagn. En tågvärd ansvarar för varje vagn. Sängkläder tillhandahålls, även om vissa resenärer fortfarande föredrar att ta med sig sitt eget reselakan. Det finns alltid varmt vatten tillgängligt i samovaren (behållare med varmt vatten som finns i samtliga vagnar) för te, kaffe, nudlar mm. Ibland finns snacks och drycker att köpa ombord och de flesta tåg har också en matbil men med en begränsad meny. Vi rekommenderar att man köper ordentligt med snacks innan resan.

Utrustning

Varm klädsel är ett måste. Du ska kunna vara utomhus i minst -20 grader. Du får låna sovsäck för nätterna hos nentserna, men vill du ta med en egen sovsäck går det givetvis bra.

En detaljerad lista på rekommenderad utrustning skickas ut två månader innan avresa.