June 4, 2013, 9:24 a.m.

Natur i Sydasien är en av Läs & Res äldsta resor. Nästan sedan starten har 1979 har det varit en favorit bland många av våra resenärer. Här är ett tidsdokument från hur det kunde vara att resa på subindiska kontinenten 1983. Lyckligtvis har mycket förändrats i form av transporter, hotell och mycket annat sedan dess....

NATUR och MILJÖ i SYDASIEN

(Indien - Bangladesh - Nepal) 4 januari - 1 februari 1983

I början av 1983 gjorde 22 deltagare denna resa i Läs&Res regi under ledning av Hasan Masur. För 7 personer i gruppen stämde personkemin så pass bra att vi har fortsatt att hålla kontakten. Vi har träffats mer eller mindre regelbundet hemma hos varandra i Falkenberg, Göteborg, Årjäng, Skattkärr utanför Karlstad, Eskilstuna och nu senast firade vi 30-årsjubileum i Östergötland, närmare bestämt på landet nära Vikingstad utanför Linköping. En mycket uppskattad träff som alla sju hade möjlighet att komma på.

Första gången alla deltagarna i resegruppen träffades var i Göteborg i samband med seminariet innan resan. Hasan Masur och hans fru var med och efter genomgång av resrutten så tittade vi på en videofilm av Jan Lindblad om Indiens djurvärld som Christian Jutvik hade införskaffat på video. Jag tror att det här var innan VHS, för jag har ett svagt minne av en jättelik videobandspelare med öppna spolar, men jag kanske minns fel. Vi hade naturligtvis en hel massa frågor som Hasan och Christian besvarade efter bästa förmåga och så småningom var det dags för lite mat. Eftersom det här var strax innan jul så blev vi bjudna på julbord. Hasan och hans fru frågade hela tiden vad det var för ingredienser i maten och jag tror att dom åt ytterst lite av vad som erbjöds. Senare under resan så berättade Hasan att det godaste han hade ätit under hela vistelsen i Sverige var Janssons Frestelse.

När vi i "kärntruppen" träffas så är det ganska naturligt att vår Sydasienresa kommer på tal. Samtliga sju har rest mycket i olika världsdelar men tillsammans, endast en gång.

I samtalen så är det alltid några detaljer som man har glömt och vissa ämnen är mer populära än andra. Säger någon "Vivek hotel" så går vi igång direkt. Hotellet finns fortfarande kvar i den gamla delen av Delhi och nu har de dessutom en egen hemsida, där man kan läsa att en övernattning kostar 225:-. På den tiden (1983) var det ett hotell där man fick elektriska stötar när man tog i vattenkranen på toaletten och man undrade hur många månader sen det var som någon städade på rummet.

Resan lever starkt i våra minnen och den blir nog bara bättre och bättre med åren. Flera av oss i gruppen har även besökt Indien vid senare tillfällen och för egen del har landet blivit en riktig favorit.

Roger Pedersen